Novice

20. januar, 2010

Diagnostična naprava za novo proizvodno linijo v podjetju Domel

V podjetju Domel d.d. so 20. januarja 2010 s slavnostno prireditvijo uradno pognali novo proizvodno linijo za izdelavo elektronsko komutiranih motorjev. Novi motorji so namenjeni za pogon klimatskih naprav in se odlikujejo z izjemnim izkoristkom. Družino sestavljajo motorji nazivnih moči od 3 do 15 kW. Na koncu proizvodne linije je nameščena diagnostična naprava za končno kontrolo kvalitete, ki smo jo razvili sodelavci Odseka za sisteme in vodenje Instituta Jožef Stefan.

Diagnostična naprava meri električno moč, tokove in hitrost vrtenja motorja v praznem teku, debalans v dveh točkah, preverja kvaliteto ležajev ter spremlja ustavljanje motorja pri izklopu napajanja. Če diagnostične značilke testiranega motorja ne presežejo postavljenih mej, računalnik zapiše v pomnilniške medije diagnostične rezultate ter izpiše nalepko za opremo motorja.

Razvoj novega motorja in postavitev nove proizvodne linije je bila za Domel zahtevna investicija, ki jo je s finančnim vložkom podprla tudi Javna agencija za tehnološki razvoj (TIA) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo.

Povezava na spletno stran podjetja Domel d.d.

Foto: Anita Habjan, Domel d.d. in Bojan Musizza, IJS (klikni na sliko za povečavo)