Novice

24. september, 2008

Institut "Jožef Stefan" med ustanovitelji Razvojnega centra za vodikove tehnologije

Znanost in industrija združila moči pri raziskovanju vodika in vodikovih tehnologij

V sredo. 24.9.2008 je bila podpisana pogodba o ustanovitvi "Razvojnega centra za vodikove tehnologije", ki bo pospeševal izvajanje raziskovalnih, razvojnih in izvedbenih projektov na področju tehnologij vodika in gorivnih celic. Med ustanovitelji so podjetja in ustanove, ki na področju vodika in vodikovih tehnologij kot čiste energije prihodnosti že sedaj pokrivajo posamično vejo tega širokega področja.

Podjetja Domel, d.d., Petrol d.d., INEA d.o.o., TPJ, d.o.o., Mebius, d.o.o. ter Institut Jožef Stefan in Kemijski inštitut Ljubljana so našla skupni interes v združevanju znanja v obliki Razvojnega centra za vodikove tehnologije. Uporaba energetskih sistemov na osnovi vodika zaradi globalnih problemov onesnaženja okolja in pomanjkanja fosilnih goriv namreč postaja pomembna smernica pri načrtovanju bodoče energetske politike. Tehnologije pridobivanja vodika, njegovega shranjevanja, transporta in uporabe v sistemih z gorivnimi celicami so že vrsto let predmet intenzivnega raziskovanja tudi v Sloveniji, ustanovitelji Razvojnega centra pa so podjetja in ustanove, ki na področju vodika in vodikovih tehnologij kot čiste energije prihodnosti že sedaj pokrivajo posamično vejo tega širokega področja.

Raziskave na področju gorivnih celic potekajo na našem odseku v okviru štirih projektov, ki jih sofinancira Mnistrstvo za obrambo Republike Slovenije.

Video posnetek z ustanovnega srečanja Razvojnega centra za vodikove tehnologije