Pogosta vprašanja / FAQ
Kako opazujemo stereoskopske slike? PDF Print E-mail
Written by Damir   
Wednesday, 07 January 2009 10:41

Da lahko opazujemo stereoskopske posnetke, moramo posredovati levo polsliko levemu očesu, desno pa desnemu, To lahko storimo na več načinov:

Združimo dva diavizorja in gledamo sliko na diapozitivih kot v daljnogledu

• Za slike na papirju, Če niso večje od 65 x 65 mm, postavimo oči vzporedno, tako da gleda vsako oko svojo polsliko. Če so slike večje potrebujemo za opazovanje posebne vizorje.

• Diapozitive ali slike iz dveh digitalnih projektorjev projiciramo skozi pravokotno postavljena polarizacijska filtra na metalizirano platno, ki ne depolarizira svetlobe in slike opazujemo s pomočjo očal z enako postavljenima filtroma.

 

Last Updated on Wednesday, 07 January 2009 10:55
 
Kako posnamemo stereo fotografijo? PDF Print E-mail
Written by Damir   
Wednesday, 07 January 2009 10:39

Za stereofotografijo potrebujemo dve (delni) sliki, imenovani tudi polsliki, po eno za vsako oko. Najlaže naredimo te posnetke s fotografsko 3D-kamero (fotoaparat z dvema objektivoma v razdalji oči). Za začetne poizkuse zadostujeta dve enaki kameri, nameščeni druga poleg druge (ponavadi pokončno, da razdalja med objektivi ne preseže razdalje med očmi, nikakor pa ne nad 100 mm) ali rahlo zamaknjene druga za drugo (da je razdalja-med objektivoma baza - čim bližja razdalji med očmi) in jih hkrati sprožimo. Lahko pa uporabimo tudi eno kamero na drsniku, ki omogoča premaknitev kamere horizontalno za cca 65 mm in fotografiramo delni sliki eno za drugo. Pri postopku s premikanjem kamere lahko posnamemo samo motive, v katerih se nič ne premika (tudi ne n.pr. oblaki).

Upoštevati moramo nekaj pomembnih osnovnih pravil

• Najbližja točka (najbliže ležeči objekt) v motivu ne sme biti bliže kot 2,5 - 3m, oziroma mora biti oddaljena za najmanj 50-kratno razdaljo med objektivoma, če je motiv razčlenjen pa za 30-kratno.

• Podrobnosti, ki oblikujejo globino se morajo nahajati v razdalji cca. 5 - 15 m.

• Paziti je treba, da globinska ostrina zajame ves posnetek, zaradi česar moramo ustrezno zapreti zaslonko (izjeme seveda tudi tu potrjujejo pravilo).

• Med levo in desno polsliko ne sme biti napak v višini ali nagibov. Libela, ki jo nataknemo na fotoaparat nam je pri tem lahko v veliko pomoč.

• Če fotografiramo tako, da premikamo kamero, se umetni svetlobni vir ne sme premikati.

Last Updated on Wednesday, 07 January 2009 10:55
 
Kaj razumemo pod pojmom stereoskopija? PDF Print E-mail
Written by Damir   
Wednesday, 07 January 2009 10:38

Iz "stereofonije" poznamo "prostorsko poslušanje". "Stereoskopija" pa pomeni "prostorsko gledanje". Svet okoli nas opazujemo z dvema očesoma. Levo oko gleda malo z leve, desno oko pa malo z desne v smer gledanja. Zaradi tako nastale majhne spremembe v perspektivi, nastajajo razlike med slikama levega in desnega očesa, ki ju možgani združijo v zaznavanje globine prostora. Če pogledate npr. v drevesno krono z enim očesom, težko razločite v množici listov, kateri list je spredaj in kateri zadaj. Čim pa odprete še drugo oko, se pojavi zaznavanje prostorske globine. V stereo - oziroma 3D-fotografiji posredujemo z diapozitivi, digitalno projekcijo ali slikami na papirju pravi vtis globine prostora.

 

Last Updated on Wednesday, 07 January 2009 10:57